Tuesday, July 19, 2011

Resepi usratty kali ini adalah Kuih Tepung Bungkus Daun pisang..:-

Bahan-bahan:
Untuk inti:
1) ½ biji kelapa muda parut
2) 1 ketul gula melaka
3) 2 sudu makan air
4) 1 helai daun pandan


Untuk kuih:
1) 1 cawan tepung beras
2) 2 cawan santan
3) ½ sudu teh garam
4) 4 sudu besar tepung pulut (bancuh dgn 1 sudu makan air membentuk doh)
5) Daun pisang yang telah dilayur dan lidi secukupnya

Cara-cara:

Untuk inti:
1) Cairkan gula dengan air bersama daun pandan di atas api kecil hingga mendidih.
2) Masukkan kelapa parut dan gaul rata. Tutup api dan sejukkan.

Penyedian kuih:
1) Leperkan doh tepung pulut dan masukkan sedikit inti. Tutup jadikan bebola. Buat
sampai habis.
2) Bancuh tepung beras bersama santan. Kacau atas api hingga separuh masak.
3) Panaskan kukusan.
4) Ambil dua sudu makan bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan
2 bebola tadi dan tutup dengan dua sudu lagi tepung.
5) Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun seperti bungkus tapai, semat/Cucuk
dengan lidi dan kukuskan selama 20 minit.
6) Sejukkan dan hidangkan
Sedia untuk dihidangkan di waktu petang atau sangat sesuai di jadikan juadah untuk berbuka puasa.

1 ulasan:

  1. Dulu banyak nih yang jual ginian keliling rumah.
    Tapi sekarang kok pada menghilang yah. hehe..

    Kunjungan balik ke web saya di Kemasan Makanan

    ReplyDelete