Tuesday, October 6, 2009


SOTONG KANGKUNG 

Bahan-Bahan:
2 ekor sotong yang telah kembang
1 biji timun
1 ikat kangkung
½ mangkuk kecil kacang tanah yang telah ditumbuk halus
½ mangkuk sos tomato
2 sudu besar petis 2 sudu besar bijan goreng

2 keping tauhu
½ mangkuk cili boh
1 cawan air
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Cara:
Sotong dan kangkung dicelur hingga empuk. Kemudian diangkat, toskan airnya dan dipotong-potong. Tauhu digoreng kemudian dipotong kecil. Tomato sos, cili boh dan petis disatukan dalam periuk kemudian tambah air 1 cawan dan biarkan mendidih. Bila mendidih masukkan separuh dari kacang tumbuk dan bijan kemudian dikacau hingga rata dan mendidih. Masukkan sotong, kangkung, tauhu dan timun di dalam pinggan sesudah itu tuangkan kuah di atasnya dan hidangkan.

0 ulasan:

Post a Comment